Archive for February, 2010

water!!

Posted: February 21, 2010 in Simple but interesting

Sesungguhnye ak dlm kesedihan disebabkan ketiadaan air nie..tolong la,terseksa jiwa ak dah ni.dah la ak xsemayang lg ni, mata dah mengantok.haish..tensen tahap gapan.pastu tekak pn kehausan giler..air 1 titik xde..omg

ct zakirah come on..think +ve k~~~

at least, ia menguji gak kte how much importantnye air kat manusia. so pandai2 la bjimat¬† mse air masih ade n jgn mase ade gune xigat dunia.pastu xde maki hamun plak…setiap ap yg kte xpuas ati, sebenarnye diri sendiri yg buat kte gase sebegitu..kte nie xpenah puas..so terime hakikat kekurangan diri..n jgn suke myalahkan keadaan ataupun owg lain. ok ct zakirah..u already ok..all d problem wil be settle as soon as possible.hahaha

teknologi pendidikan

Posted: February 20, 2010 in GGGe2153

02 februari 2010

td puan rosseni mengajar kami tentang wordpress…tentang pautan dan kategori.selain itu, puan rosseni tolds about wordpress dinilai terhadap 3 bahagian, iaitu:

~refleksi

~arkid

  1. gambar
  2. video-youtube
  3. audio-imeem
  4. teks-scribd

~widget

  1. music box
  2. chat box-meebo
  3. dll

saya n rakan2 jgk blaja mcmmane nk tukar tema dan mcm2 lagi…its quite interesting..so thanx 4 puan rosseni n his son..

SALAM MAULIDURRASUL

Posted: February 20, 2010 in letsread

KEMAHIRAN MEMBUAT KEPUTUSAN

Posted: February 20, 2010 in Education

KOMPONEN-KOMPONEN DAN CIRI-CIRI PEMIKIRAN KRITIKAL DALAM MEMBUAT KEPUTUSAN

Pemikir kritis mempunyai sifat dan sikap diri seperti berikut iaitu analitikal (cenderung memberikan perhatian pada perkara tidak pasti, elemen, bahan, perkara satu persatu), pragmatik (memberikan tumpuan pada perkara yang dapat dilaksanakan berbanding perkara yang tidak dapat dilakukan), objektif-ketepatan (terhala kepada perkara-perkara yang bersifat objektif dan dalam masa yang sama tidak mengetepikan ketepatan sesuatu hal), proaktif (sentiasa berputar dan aktif), tidak bias (tidak menyebelahi mana-mana pihak ), konsisten ( yang dibuat adalah tetap dan tidak berubah) dan berdisiplin serta beretika (sentiasa mencari rahmat dan hikmat)

Pemikiran kritis didefinisikan sebagai satu penerokaan yang bertujuan mengkaji situasi, fenomena, persoalan atau masalah untuk menghasilkan rumusan yang merangkumi semua maklumat yang ada. Pemikiran kritis adalah penggunaan kemahiran intelektual untuk menilai dan mempertimbangkan sesuatu situasi. Selain itu, pemikiran ini melibatkan penyusunan kembali konsep-konsep dengan tujuan menilai sesuatu objek atau situasi. Di samping itu, pemikiran kritis merangkumi perkara-perkara berikut:

  • Kefahaman untuk menghujahi
  • Usaha mengumpul maklumat
  • Pertimbangan tentang kebaikan dan kelemahan
  • Usaha mengetepikan makna yang kabur dan kesimpulan yang tidak munasabah

Dengan kata lain, pemikiran kritis mendorong seseorang menguji kebenaran sesuatu perkara atau masalah agar tidak membentuk kesimpulan yang salah.

Manakala komponen kemahiran berfikir secara kritis dalam membuat keputusan boleh terbahagi kepada beberapa bahagian. Ia adalah membanding dan membezakan, membuat kategori, meneliti bahagian-bahagian kecil dan keseluruhan, menerangkan sebab, membuat urutan, menentukan sumber yang dipercayai, membuat ramalan, mengusul periksa andaian dan membuat inferens.

Pada bahagian pertama dalam membuat keputusan, seseorang hendaklah mempunyai kemahiran  membanding dan membezakan. Kemahiran ini membolehkan seseorang itu meneliti persamaan dan perbezaan antara 2 objek, peristiwa dan sebagainya berdasarkan aspek-aspek tertentu. Contoh kemahiran membanding dan membezakan adalah membanding dan membezakan antara tokoh misalnya antara Tun Abdul Razak dan Tengku Abdul Rahman, antara 2 pekerjaan seperti nelayan dan petani, antara dua bentuk seperti segi tiga dan pyramid, dua peristiwa dan sebagainya. Alat berfikir yang dapat digunakan adalah pengurusan grafik membanding dan membeza.

Kemudian kita hendaklah membuat kategori. Membuat kategori atau kemahiran mengkategorikan adalah aktiviti minda yang mengkelompokkan maklumat, objek atau perkara ke dalam kumpulan atau kelas yang ditetapkan mengikut ciri-ciri sepunya yang dapat diperhatikan. Misalnya, apabila anda menyaring, mengindang, menapis dan memilih maklumat serta meletakkan suatu perkara itu di bawah satu label atau tajuk dan sebagainya, anda sebenarnya sudah melakukan aktiviti minda iaitu mengklasifikasikan dan mengkategorikan.

Selepas itu, kita perlulah meneliti bahagian-bahagian kecil dan keseluruhan. Kemahiran ini dapat membantu kita melihat dengan jelas bahagian-bahagian kecil dalam suatu benda, organisma ataupun sistem serta fungsinya dan kaitan bahagian-bahagian kecil ini dengan keseluruhan dan bagaimana setiap bahagian itu berfungsi. Hal ini membantu kita memahami dengan jelas situasi sekeliling kita.

Seseorang yang berfikir secara kritikal akan menerangkan sebab untuk setiap keputusan yang dipilih dan membuat urutan bagi setiap bahagian. Bagi mendapatkan pilihan atau keputusan yang terbaik seseorang itu juga hendaklah menentukan dan memilih sumber yang dipercayai. Setelah itu, membuat ramalan, mengusul periksa andaian dan membuat inferens.

NEWEST!!

Posted: February 20, 2010 in Simple but interesting

Salam sume…ak bru je sapai ukm ptg td sebenarnye.tp disebabkan lame x online, windu plak kat wordpress.so cpt2 ak update w/pn kepenatan.ak bru je siapkan esaimen u2,nk hrpkan ak wat kat umah..hampeh..xsentuh la jawabnye.bwa je blik tp xwat.teruk btul ct zakirah nie…seb bek gak ak blik awal bley wat keje ckit.sepatotnye ak email dlm cuti kat my group esaimen ni.tp sori la sgt ak mmg xterbuat…ish3x..

pastu ak ngah risau psl midsem awal bulan 3 nie…2 paper yg ak xtaw pape lg..balik umah 1 pipi je ak bace pastu x sentuh langsung sapai la nk simpan blik dlm beg..mcm mane ak nk bjaya camnie..usaha xde lngsong…wake up kyra..

k la..bubye kekwn

HARI YANG MEMENATKAN..

Posted: February 4, 2010 in Simple but interesting

hye sume..kalu nak taw ak sgt penat arinie..td lpas je kelas tutorial aljabar ak terus pegi library dgn group pbt ak.biase la nk siapkan keje yg kene atar 11 feb 2010 nie. n skang baru dpt pulang ke tempat beradu..hehe. keje tu dah nak siap cume ak kene salin mindmapping bagi cantik je malam ni n scan. after that, ak terus send kat wily utk combine sume.manakala ada 1 or 2 example plak wily taip mlm ni.insyallah tomorrow tugasan kumpulan ktorg utk persamaan pembezaan akan sepenuhnya selesai…hihi…happy..but something yg membuatkan ktorg sedih n risau, ari selasa ni ada midsem utk pbt..tidak disangka2 secepat ini…waaa…anyway smoge ak n kwn2 still dpt melakukan yg terbaik . walaupun dlm ati ak ni risau sgt, ak xcover pn lg persamaan pembezaan peringkat 2 n tinggi..latihan 4 pn xwat lg..n kat cni ak nk selitkan la jgk gambar2 mengarut ktorg mase wat discussion td…teruk btul perangai sorang2…huhu..